Andra Kammarens Tillfälliga Utskotts (N:o 2) Utlåtande N:o 3.
1
N:o 3.
Andra Kammarens andra tillfälliga utskotts utlåtande n:o 1, i an¬
ledning af väckt motion om skrifvelse till Kungl. Maj:t
angående bestämmelser i syfte att för försäljning af yre-
serverade ägg skola gälla samma föreskrifter som för för¬
säljning af margarin.
Utskottet har till behandling mottagit en inom Andra Kammaren af
herr J. Larsson i Presstorp väckt motion, n:o 25, af följande lydelse:
»Under senaste åren har man lagt mer och mer an på äggproduk¬
tionen och därom är icke annat än godt att säga, ty det är en naturlig
näring för småbruket och bör uppmuntras, så att man kunde förse oss
själfva inom landet med denna vara och slippa att köpa den från ut¬
landet och om möjligt i sinom tid följa Danmarks exempel och exportera
till andra länder.
Aggproduktionen växlar ansenligt under olika årstider, och särskildt
under april och maj månader stiger den så högt, att konsumtionen har
svårt för att hålla jämna steg därmed, hvarför det har blifvit nödvändigt
att på något sätt kunna reglera marknaden. Detta sker med att pre¬
servera äggen. Men därigenom förlora de också i värde och kunna hufvud¬
sakligen icke användas annat än såsom matägg och till' bagerier; ty till
löskokning äro de odugliga. Genom preserveringen förändra de icke ut¬
seende, så att det är omöjligt att utanpå ett ägg genom blotta ögat se,
om det är preserveradt eller färskt, utan det får ske på kemisk väg, och
detta gör, att af oärliga säljare sammanblandas färska och preserverade
ägg, så att därigenom hålla äggaffärerna på att komma i misskredit till
Bih. till Riksd. Prot. 1901. 8 Sami. 2 Afd. 2 Band. 3 Iläft. (N:o 3.) 1
2 Andra Kammarens Tillfälliga Utskotts (N:o 2) Utlåtande N:o 3.
skada såväl för säljare af verkligt färska ägg som icke minst för konsu¬
menterna.
Att det vid vissa årstider, såsom jul och vintertiden, skall vara frestande
att blanda upp de färska äggen med preserverade, är helt naturligt; skill¬
naden i pris är då ofta en krona per tjog och mera, så att den, som
blandar upp sitt äggförråd med några tjog preserverade ägg, kan däri¬
genom få en ganska god extra inkomst per dag.
Då en förordning tillkommit, som vid högt vite förbjuder en säljare
att utbjuda margarin utan att angifva, att det är margarin och icke smör,
hvilka varor liksom äggen äro svåra att skilja åt, så vore en sådan för¬
ordning äfven af behofvet påkallad för ägghandeln.
Genom en sådan förordning vore icke meningen att hindra preser-
veringen af ägg, hvilken kan vara behöflig för att bättre tillvarataga varan
vid vissa årstider, utan endast att få reda och ordning samt hindra oärliga
säljare att förstöra ägghandeln för dem, som köpa och sälja verkligen
färska ägg.
Häremot kan invändas, att det kan ådraga eu säljare ansvar att sälja
preserverade ägg såsom färska, då det på sitt sätt är förfalskning; men
det förhåller sig nog icke så, ty han uppgifver endast, att det är ägg,
eller vet kanhända icke, att det är preserverade ägg, och har därmed
undgått något ansvar, då det däremot blefve ett annat förhållande, om
han, liksom vid försäljning af margarin, vore skyldig att på något sätt,
vid högt vite, hafva märke eller anslag, som visade, att detta är preser¬
verade ägg.
Då äggproduktionen och konsumtionen gå alltmera framåt, är verk¬
ligen här ett behof af att reglera ett missförhållande, som synes mer och
mer utveckla sig.
Jag tillåter mig därför vördsamt hemställa,
att Riksdagen ville i skrifvelse till Kungl. Maj:t anhålla, det täck¬
tes Kungl. Maj:t låta utfärda en förordning, att vid försäljning af preser¬
verade ägg skall samma bestämmelse gälla som vid försäljning af mar¬
garin.»
Till belysande af den sålunda väckta frågan vill utskottet först göra
några kortfattade erinringar rörande äggs preservering.
Äggens innehåll består, som bekant, af s. k. hvita och gula. Hvitan
utgöres nästan uteslutande af ägghviteämnen och vatten, gulan åter inne¬
håller, utom ägghviteämnen och vatten, äfven fet olja samt något svafvel
m. m. Ofvannämnda organiska ämnen hafva den egenskapen att småningom
3
Andra Kammarens Tillfälliga Utskotts (N:o 2) Utlåtande N:o 3.
sönderdelas genom luftens inverkan, så att äggen blifva »skämda», och som
äggskalet, hvilket hufvudsakligen består af kalk, har en mängd små porer
eller öppningar, får luften under vanliga förhållanden ganska lätt att in¬
tränga i äggen och fördärfva deras innehåll.
Ägg, som ej inom viss kort tid komma till användning, bruka därför
preserveras genom tilltäppning af porerna på äggskalet, så att den yttre
luften utestänges. Denna preservering kan ske på olika sätt. Sålunda kan
man t. ex. ingnida skalet med olja eller fett eller ock öfverstryka detsamma
med vattenglas eller någon gummilösning eller slutligen insålla äggen i
aska. Oftast begagnar man sig dock af metoden att lägga äggen i kalk¬
vatten. Inkalkade ägg kunna länge förvaras fullt användbara till matlag¬
ning, men hafva den olägenheten, att ägghvitan ej låter slå sig till skum
och att skalen blifva mycket spröda, så att äggen svårligen kunna kokas;
de äro icke heller goda att förtära såsom kokta.
Om alltså preservering af ägg är en fullt tillåtlig och ändamålsenlig
metod att från tider, då äggproduktionen är som starkast, förvara äggen
till sådana tider, då produktionen minskats, så bör å andra sidan de pre-
serverade äggen, såsom motionären erinrat, icke få i handeln likställas med
färska eller nyvärpta ägg, eftersom de genom den behandling, de underkastats
för att kunna med säkerhet förvaras, onekligen förlorat i värde. Enligt hvad
utskottet från sakkunnigt håll inhämtat, lärer emellertid en hopblandning
af preserverade och färska ägg ganska ofta äga rum, särskildt inom
torghandeln, där äggförsäljarne af lätt förklarliga skäl i regel finna en
kundkrets, som icke på varans yttre utseende kan afgöra, huruvida äggen
äro preserverade eller färska. Men vid sådant förhållande synes försla¬
get om åtgärders vidtagande, för att en säljare må förhindras att salu-
bjuda preserverade ägg utan att därvid upplysa köparen om varans verk¬
liga beskaffenhet, vara fullt motiveradt.
Nästa fråga blir då, hvad som lämpligen bör åtgöras för att förekomma,
att preserverade ägg i handeln utgifvas för färska eller i bedrägligt
syfte sammanblandas med dessa. Motionären har i detta afseende hän¬
visat till nådiga förordningen af den 13 oktober 1905, »angående kontroll
å tillverkningen af margarin och margarinost äfvensom konstister samt
å handeln därmed», och erinrat därom, att det enligt nämnda förordning
är förbjudet att utbjuda margarin utan att angifva, att det är margarin
och icke smör. Förordningen föreskrifver sålunda i 5 § 1 mom., att den,
som drifver handel med margarin eller konstister, skall vara pliktig att
förvara varan i kärl, som antingen är fyrkantigt eller ock har sådan oval
form, att dess längd är minst en och en half gång dess bredd; utvändigt
å kärlets botten, lock och sidor skall med minst tre centimeter höga bok-
4 Andra Kammarens Tillfälliga Utskotts (N:o 2) Utlåtande N:o 3.
stäfver finnas inbrändt eller på annat varaktigt sätt anbragt dels ordet
»margarin» eller »margarin», om varan utgöres af margarin, eller ordet
»konstister», om innehållet utgöres af sådan vara, dels ock tillverkarens
eller, där varan blifvit införd från utrikes ort, importörens namn. Dock
må varan i minuthandeln utställas till försäljning i klumpar eller mindre
stycken, såvida å varan finnes anbragt en lätt i ögonen fallande skylt eller
etikett, innehållande med tydliga bokstäfver ordet »margarin» eller »mar-
garine», om varan utgöres af margarin, eller ordet »konstister», om inne¬
hållet utgöres af sådan vara. I samma paragrafs 4 mom. säges vidare,
att vid försäljning af margarin eller konstister skall varan, där den ej till
köparen öfverlämnas i kärl af sådan form och så märkt, som ofvan är
nämndt, utlämnas med ett omslag, innehållande med tydliga bokstäfver
ordet »margarin» eller »margarin», om varan utgöres af margarin, eller
ordet »konstister», om innehållet utgöres af sådan vara. Och i 6 §
föreskrifves, att där margarin, margarinost eller konstister hålles till
salu, vare sig i salubod, å öppen plats eller från fartyg, skall säljaren
sådant genom tydligt och lätt i ögonen fallande anslag tillkännagifva.
Att i allo tillämpa dessa bestämmelser i margarinförordningen på
handeln med preserverade ägg, såsom motionärens mening, om man får döma
af ordalydelsen i hans hemställan, möjligen varit, anser utskottet, i betrak¬
tande af det sätt, hvarpå handeln med ägg i allmänhet bedrifves, ej böra
komma i fråga. Däremot torde en föreskrift om att preserverade ägg, för
att kunna åtskiljas från färska, skola liksom margarinet förses i minuthan¬
deln med en särskild etikett eller stämpel icke böra föranleda några afsevärda
olägenheter för ägghandeln men ändock verka betryggande mot en upp¬
blandning af färska ägg med preserverade, därest tillräckligt höga böter,
såsom i fråga om margarinförsäljningen skett, åsättas för förseelser mot
den gifna föreskriften. Det redan nu på många ställen rådande bru¬
ket att stämpla nyvärpta ägg för att angifva, att en viss äggförening eller
annan försäljare ansvarar för att de sålunda märkta äggen äro färska och af
för öfrigt god beskaffenhet, visar tillfyllest, att en allmän stämpling af sär¬
skild! preserverade ägg icke skall möta några praktiska svårigheter.
Huruvida för öfrigt några af de bestämmelser, som återfinnas i gäl¬
lande margarinförordning, behöfva tillämpas äfven på handeln med pre¬
serverade ägg och i så fall hvilka, torde få bero på den närmare pröf¬
ning Kungl. Maj:t nog lärer underkasta frågan, därest en förordning i här
ofvan angifvet syfte kommer att utfärdas, och får utskottet därför i an¬
slutning till hvad ofvan anförts och i hufvudsaklig öfverensstämmelse med
motionärens förslag hemställa,
5
Andra Kammarens Tillfälliga Utskotts (N:o 2) Utlåtande N:o 3.
att Andra Kammaren ville för sin del besluta, att
Riksdagen i skrifvelse till Kungl. Maj:t anhåller, det
täcktes Kungl. Maj:t låta utfärda en förordning, hvari¬
genom likartade bestämmelser, som gälla vid försäljning
af margarin, må i tillämpliga delar äfven blifva gällande
vid försäljning af preserverade ägg.
Stockholm den 26 februari 1907.
A utskottets vägnar:
RICH. WAWRINSKY.
Bill. tiU Biksd. Prot. 1907. 8 Samt. 2 Afd. 2 Band. 3 Hätt.
2